Inzake Kunst
Image default
Energie

Energiekosten kunnen lager met deze opties in jouw woning

Op energie kan worden bespaard door zuinig om te gaan met gas en elektra. Dit kan door bewust te worden van het jaarlijkse energiegebruik. Het kan namelijk veel goedkoper in de meeste gevallen. Zo kun je gaan voor een houtkachel in plaats van de CV altijd dag en nacht aan te zetten in de slaapkamer of woonkamer. Een houtkachel verbruikt een stuk minder stookkosten dan een cv-installatie met in elke ruimte een radiator. Veiligheid staat daarbij wel voorop door te zorgen voor een goede ventilatie en een veilig rookkanaal. Gezonder is een straalkachel die ook weinig energie verbruikt. De warmte is optimaal maar de kachel is zo gebouwd dat het verbruik veel lager is dan bij een cv-installatie die altijd warmte circuleert door de woning. Bepaalde kwarts elementen in de straalkachel zorgt voor een effectieve warmte verspreiding zonder hoge toeren te draaien die je alleen aanzet als je thuis bent en het koud is.

Een goede isolatie is de basis voor een energiezuinige woning. Indien jouw woning nog onvoldoende is geïsoleerd is het verstandig om bepaalde ruimtes van een betere isolatie te voorzien zoals dubbel glas en het aanbrengen of inspuiten van extra isolatiemateriaal in de muren. Naast het zelf besparen van energie kan er ook gekeken worden naar het afsluiten van een nieuw energiecontract. Gas en elektra afsluiten.

Ga voor duurzame energie

Zonnepanelen zorgen ook voor een veel lager kostenplaatje. Zonne-energie is natuurlijk opgewekte stroom van puur zonlicht. Zelfs als de zon achter de wolken schijnt en deze niet zichtbaar is kun je wel genieten van warm water en een warm huis. Zoals bij grijze stroom komen er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht. Natuurlijk kun je ook besparen door energie te vergelijken. Voor een groene stroom kun je kiezen voor aanbieders die groene stroom leveren waarbij tevens geen schadelijk stoffen voor het milieu ter sprake komen. Door over te stappen krijg je meestal een paar honderd euro terug cadeau. Easyswitch geeft dit volledige overzicht van energieleveranciers. Veel nieuwere woningen zijn al voorzien van zonnepanelen. Indien je ze zelf laat plaatsen mag het wel een investering zijn, je krijgt het weer terug op de jaarlijkse energienota. Zo spaar je veel energiekosten uit.

Zo kun je nog meer besparen op jouw energie portemonnee 

Steek bijvoorbeeld is een kaarsje aan voor de gezelligheid en doe alle lampen uit. Dit bespaart jaarlijks heel wat stroom. Indien je toch liever lampen kiest boven kaarsen kun je kiezen voor ledlampen. Deze lichtbronnen verbruiken zeer weinig stroom en gaan jaren mee. Zoals klassieke halogeen lampen of spotjes springen ze niet kapot na enkele maanden gebruik. Ook worden ledlampen niet meer gloeiend heet zoals halogeenlampen wel worden. Met douchen of een bad nemen kun je ook besparen door te kiezen voor een energiezuinige douchekop of een douche in plaats van een bad. Het gebruik van een bad kan worden beperkt tot ongeveer een keer per twee weken. Zo bespaar je en veel water en veel gas wat het badwater weer moet verwarmen. De was draaien kan met een wasmachine die een zuinig label heeft. Kies voor minimaal A of A+. Dit geeft aan dat jouw wasmachine ecologisch verantwoord werkt en weinig water en stroom verbruikt.