Inzake Kunst
Image default
Bedrijven

Personaliseren van uw grafsteen  

Markeren laatste rustplaats

Op wat foto’s na is vaak het grafmonument het enige zichtbare en tastbare van de overledene. De kist en de bloemen zijn alleen tijdens de uitvaart in het zicht; het grafmonument tot vele decennia daarna. Omdat het zo duurzaam is, is het logisch dat het alle aandacht mag krijgen. Een grafmonument is meer als enkel het markeren van de laatste rustplaats van de overleden dierbare.

 

Zichtbare geschiedenis

Het is best de moeite waard om eens op begraafplaatsen te kijken. Vaak is het daar rustig en loopt het door de tijd over van nieuw naar oud. Een strook met nieuwe graven, daarachter iets ouder en zo door. Op de oude klassieke grafzerken, deze zijn meestal grijs van kleur, staat enkel de naam en de datums. De datum van geboorte en de sterfdatum. Vroeger kreeg een grafmonument meestal weinig persoonlijke aandacht, tegenwoordig is er in alle opzichten veel meer mogelijk en worden de mogelijkheden ook toegepast.

Niet enkel steen

In de volksmond heet een grafmonument een grafsteen. Maar de tijd dat alleen met een steen een graf te markeren was is allang voorbij. Cortenstaal, plexiglas, versteend hout; eigenlijk alles wat duurzaam is en goed bestand tegen weersinvloeden wordt gebruikt als materiaal voor grafmonumenten. Ook een combinatie van duurzame materialen komt voor. Natuursteen met glas, een zwerfkei op een graf met grind, wit marmer en plexiglas, het is zo uniek te maken als men wil. En mocht iemand juist een klassieke steen willen, ook vandaag de dag is een grafmonument van graniet met daarop de informatie leverbaar. Het is alleen vrijer als vroeger omdat er meer keuze is.

Mogelijkheden met vormgeving

Met vormgeving kunnen wij een persoonlijke grafsteen maken. Het is mogelijk om de passie of het beroep van de overledene terug te laten komen in het monument. Dit maakt een grafmonument zeer persoonlijk en karakteristiek. Wat ook mogelijk is; een grafmonument op laten gaan in de omgeving. Bijvoorbeeld op zo’n natuurbegraafplaats een ruwe steen. Dan past het graf in het totaal, in de omgeving. Naast de vrijheid om te kiezen in materialen en vormgeving kan het grafmonument ook persoonlijk gemaakt worden met de tekst. Klassiek, enkel de naam en de datums, tot hele gedichten op het monument. Door modernere technieken is er veel in een monument te frezen of op een andere manier aan te brengen. En voor echt kwaliteitsmonumenten, maar nog wel voor een scherpe prijs, kunt u op de site van Andersgedenkmonumenten kijken. Het gaat immers om hoe u de overleden dierbare wil herdenken. Grafmonumenten van ons zijn meer als ambachtelijk; ze zijn persoonlijk en gemaakt naar wens.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/