Inzake Kunst
Image default
Toerisme

Nessebar – de stad van zeldzame kerken

goedkoopste vakantie all inclusive

Ze gaan naar Bulgarije via traditionele, platgetreden routes – Burgas, Sunny Beach, Pomorie, Sozopol, waarbij ze zich praktisch niet Nessebar herinneren. En het is heel onverdiend, want deze plek is een echt historisch relikwie.

Nessebar is een Mekka voor liefhebbers van culturele recreatie en pittoreske ruïnes, omdat er alleen al enkele tientallen van de oudste kerken zijn.

Het oude Nessebar ligt op een klein rotsachtig schiereiland van 850 x 300 meter, dat is ongeveer drie voetbalvelden. Tijdens zijn lange geschiedenis heeft Nessebar zowel Mesemvria als Melsambria bezocht en de sterkste aardbeving overleefd, die het gebied half onder water zette. Des te verrassender is het hoe ze erin slaagden vier dozijn zeldzame Byzantijnse kerken te behouden, die de lokale bevolking nog steeds als een wonder beschouwen. Sommigen van hen zijn in de loop van de tijd nog steeds ingestort, maar zelfs hun ruïnes hebben een verrassend goed verzorgd uiterlijk dat toeristen in verrukking brengt.

Al bij de ingang van de stad trekt een windmolen de aandacht, waarvan de fundering ooit toebehoorde aan een Byzantijnse tempel. De houten structuur werd met de tijd zwart en kreeg een interessante kleurtint. Het heeft 3 verdiepingen: gemalen meel werd geleverd aan de eerste, de eigenaren van de molen woonden op de tweede en het mechanisme dat de molenstenen draaide bevond zich op de derde. Nu dient deze molen als symbool van de stad.

Vanuit het voetgangersgebied, gebouwd op een smalle landengte die het schiereiland met het land verbindt, opent zich een prachtig “ansichtkaart” -uitzicht op de klokkentoren van de enige actieve orthodoxe kerk van de Allerheiligste Theotokos. Gebouwd tijdens de “Bulgaarse Renaissance”, is het bekend tot ver buiten de grenzen van zijn land, omdat het middeleeuwse icoon van Athos van de Allerheiligste Theotokos in zijn altaar bewaard wordt. Elk jaar, op het feest van de Heilige Maagd Maria, verzamelen duizenden gelovigen zich voor het wonderbaarlijke gezicht, biddend voor hun genezing en hun geliefden.

Bijna elke kerk in Nessebar kan bogen op een ongewone geschiedenis. De Metropolitan Church, de oudste in de stad, werd gebouwd op de ruïnes van de tempel van Apollo. En uit de Hagia Sophia-kerk werd het stadscentrum geboren, van waaruit de bouw geleidelijk verder begon uit te breiden langs het schiereiland. De Kerk van de Heilige Aartsengelen Michaël en Gabriël dient als achtergrond voor de ideale toeristische fotografie, zo mooi is de gevel, versierd met veelkleurige ornamenten. En de Kerk van de Heilige Verlosser kijkt letterlijk uit de grond, want ten tijde van de bouw in de 17e eeuw verboden de Turken de bouw van hoge religieuze gebouwen. Hoewel de tempel van St. John Aliturgetos tot op de grond werd vernietigd, verrasten de overblijfselen ook de onderzoekers. De tempel had zuidelijke en noordelijke ingangen, die niet terug te vinden waren in de architectuur van die periode. De meest luxueuze is de 700 jaar oude Kerk van Christus de Almachtige, waarvan de façade schittert met een ongelooflijke hoeveelheid keramische details en inlays.

De architectuur van de kerken van Nessebar combineert orthodoxe Griekse tradities met Slavische, rode baksteen, natuursteen en keramiek in het interieur. U kunt snel alle objecten doorlopen om een ​​algemeen idee te krijgen, maar sommige zijn een doordachte inspectie waard. Dit zijn niet alleen standaard religieuze gebouwen, het zijn een soort kunstgalerijen die oude kunstwerken combineren met moderne.

Nessebar is zowel een stad met diep religieuze mensen als een vriendelijk, luidruchtig toerisme. Cafés grenzen aan kerken en souvenirwinkels met religieuze winkels. Met dit alles zijn de massa’s toeristen niet in staat om de unieke sfeer van de Middeleeuwen, die verzadigd is met het Bulgaarse land, te veranderen.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html