Inzake Kunst
Image default
Banen en opleidingen

Werken met werktuigbouwkundige installaties

Mechanische apparaten worden ontworpen, gebouwd, geanalyseerd en getest door werktuigbouwkundig ingenieurs. Afhankelijk van de subdiscipline of het soort baan dat je in deze discipline uitoefent, kun je onderzoek doen naar nieuwe materialen en productiemethoden, nieuwe machines of onderdelen ontwerpen, of producten in de praktijk of met computersimulaties testen. Werktuigbouwkundig ingenieurs zijn verantwoordelijk voor een reeks taken op dit gebied; sommigen werken bijvoorbeeld in assemblagelijnen en productielocaties in fabrieken. Daarnaast werken sommige werktuigbouwkundig ingenieurs in onderzoekslaboratoria. Om meer te weten te komen over hoe het is om als werktuigbouwkundig ingenieur in deze verschillende omgevingen te werken, blijf lezen.

Werken als productie-ingenieur

Als je als productie-ingenieur werkt, ben je verantwoordelijk voor het toezicht op alle aspecten van een productie- of fabricagelijn. Dit kan inhouden dat je plant welke producten moeten worden gemaakt, een productieschema opstelt en het fabriekspersoneel aanstuurt. je dagelijkse taken kunnen ook kwaliteitscontrole en productinspectie omvatten, en je moet wellicht nieuwe technologie en machines implementeren. Als productie-ingenieur werk je in verschillende bedrijfstakken en moet je voldoen aan de specifieke voorschriften en veiligheidsprocedures van die bedrijfstak. Afhankelijk van het soort producten dat je vervaardigt, kan de productie ervan gevaarlijk zijn. Mogelijk moet je strenge veiligheidsnormen volgen, waaronder het juiste gebruik van veiligheidsuitrusting, zoals beschermende kleding en ademhalingsapparatuur.

Als onderzoeker in een laboratorium kun je verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van onderzoek naar en het experimenteren met nieuwe materialen en productieprocessen. Je kunt worden gevraagd nieuwe producten en materialen te ontwerpen en te vervaardigen, zoals computercircuits of robots. Als onderdeel van je onderzoek kun je gevraagd worden prototypes te testen met behulp van computersimulaties. Onderzoeksorganisaties hanteren vaak extreem hoge veiligheidsniveaus omdat ze vaak zaken doen met gevoelige producten en technologieën. Mogelijk moet je speciale kleding dragen en heb je beperkte toegang tot bepaalde delen van het laboratorium wanneer je aan bepaalde projecten werkt. Mogelijk moet je ook vertrouwelijkheidsovereenkomsten ondertekenen en werk je lange uren, ook ’s avonds en in het weekend. Mogelijk moet je als onderzoeker of ingenieur in een laboratorium af en toe reizen naar conferenties of om andere onderzoekers of klanten te ontmoeten. Het is ook mogelijk dat je overuren moet maken om deadlines te halen of drukke periodes aan te kunnen.

Kortom

Werktuigbouwkunde is een beroep waarbij je machines en apparaten ontwerpt en fabriceert. Werktuigbouwkundigen zijn verantwoordelijk voor alles van industriële apparatuur tot computercircuits. je kan  onderzoek doen naar nieuwe materialen en productiemethoden, nieuwe machines of onderdelen ontwerpen, of producten in het veld of met computersimulaties testen, afhankelijk van het deelgebied dat je kiest. Werktuigbouwkundig ingenieurs kunnen in verschillende omgevingen werken, van fabrieken tot productielijnen en van onderzoekslaboratoria tot productontwikkeling. Voor meer informatie over solliciteren in dit vakgebied ga je naar Synsel.

https://synsel.nl/