Inzake Kunst
Image default
Musea

Verlicht schilderijen met een LED-strip

Musea zijn plaatsen waar mensen in alle rust naar kunst behoren te kijken. Wat voor een vorm van kunst dit is, is natuurlijk aan het museum zelf. Maar laten we er voor dit geval even vanuit gaan dat men naar schilderijen komt kijken. Het is natuurlijk het idee dat men zo goed mogelijk ieder detail kan zien dat er in een schilderij te zien valt. Hiervoor moeten de ruimtes waar men komt zo goed mogelijk worden uitgelicht, om zo de schilderijen zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Om te voorkomen dat er bepaalde schaduwen vallen op het schilderij moet eveneens gedacht worden aan licht dat vanachter het schilderij komt. Om hier een juiste oplossing voor te vinden moet men ook denken aan de ruimte die het kost om een lamp ergens te plaatsen. Al met al genoeg uitdagingen, me dunkt, om een schilderij en de bijhorende ruimte mooi uit te lichten. Echter, er zijn manieren waarop dit goed gedaan kan worden.

 

Licht in de ruimte

Een ruimte zelf is natuurlijk uit te lichten met een plafond lamp. Deze kunnen verwerkt worden in een systeemplafond of op andere wijzen in het plafond zelf verwerkt worden. De verlichting die van achter een schilderij moet komen wijst zich vaak wat pittiger uit omdat hier natuurlijk met minder ruimte te werken is. Een manier om dit te doen is door een led strip te bevestigen aan de achterkant van het schilder. Om een zo natuurgetrouw beeld van het schilderij weer te geven is het aan te raden om een koel witte ledstrip te plaatsen. Led strips zijn dunne stroken van licht; kleine lampjes die aan elkaar verbonden zijn door draden en verwerkt zijn tot een stof- en waterresistente strip die een fel en helder licht afgeven. Als men deze achter een schilderij bevestigd en het licht vervolgens laat weerkaatsen op de muur, dan zorgt dit voor een helder en duidelijk overzicht.

 

Verstopt in het zicht

Veel musea maken om deze reden tegenwoordig al gebruik van led strips. Deze zijn netjes weggewerkt om de ruimtes een zo mooi en schoon mogelijk voorkomen te geven. De snoeren lopen vaak via de muren weg waardoor er geen spoortje van te bekennen is. Het is eveneens een manier waarop je zelf thuis ook kunstwerken kunt uitlichten. Bevestig een led strip simpelweg achter een schilderij en je zult zien dat er al direct een wereld van verschil op treedt. De led strip is een prachtige en praktische manier om zoveel mogelijk licht in een ruimte te krijgen. Ook voorkom je dat je ruimte moet afstaan aan grote, onhandige lampen.