Inzake Kunst
Image default
Onderwijs

Deze workshops voor CKV zetten aan tot nadenken

Eén van de leuke kenmerken van Culturele Kunstzinnige Vorming is dat het vak ruimte biedt voor activiteiten die leerlingen op een fijne manier prikkelen om stil te staan bij maatschappelijke thema’s. Met een aantal van onze workshops steken we hier dan ook bewust op in. Dit is een greep uit de workshops op school die wij speciaal samengesteld hebben om leerlingen aan te zetten tot nadenken en die super geschikt zijn om te organiseren in het kader van CKV.

Scenario schrijven over racisme

Racisme is natuurlijk een gevoelig thema in onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat de leerlingen racisme vroeg leren herkennen. Tijdens de workshop scenario schrijven kijken de leerlingen een korte film waarin racisme en discriminatie in beeld gebracht zijn. Daarna gaan de leerlingen hierover in gesprek, maar ze komen vooral ook in actie! Ze gaan namelijk samen een vervolg maken op de film die ze gezien hebben.

Podcast maken over dit-vind-ik

Wat is jouw mening eigenlijk? Leerlingen die op de middelbare school zitten, zijn niet echt kind meer, maar ook nog geen volwassenen. Ze worden dus lang niet altijd uitgenodigd om hun persoonlijke visie te geven. En dat is jammer! Want in deze belangrijke fase in hun ontwikkeling is het essentieel dat ze uitgedaagd worden om te formuleren wat zij ergens van vinden. Dat is dan ook precies wat we gaan doen in deze workshop, in de vorm van een podcast.

Themaworkshops over vrijheid

Vrijheid is natuurlijk een super belangrijk thema, maar niet iets waar leerlingen in hun dagelijks leven uit zichzelf makkelijk bij stilstaan. Daarom hebben we door de jaren heen een heel breed palet aan workshops rondom dit thema opgebouwd. Op dit moment besteden we aandacht aan vrijheid door middel van cartoon tekenen, vloggen, superimpose fotografie, blackout poetry, theater, rap, podcast maken en spoken word. Voor iedere school en elk type leerling hebben we dus een vorm die past. Zo geven we het thema vrijheid samen de aandacht die het verdient.

https://www.kleinkunstig.nl