Inzake Kunst
Image default
Onderwijs

Fysiek in actie met kunstzinnige projecten op school

Kinderen hebben beweging nodig

Sporten heeft niet altijd een positief imago. Dat raakt de gezondheid van volwassenen, maar ook veel kinderen bewegen te weinig. Dat is natuurlijk zorgelijk! Want voldoende beweging is belangrijk voor de ontwikkeling van de motoriek, het behouden van een gezond gewicht, het opbouwen van spieren én voor de algehele gezondheid. Gelukkig is dit absoluut geen verloren zaak. Je kunt namelijk heel goed leren om beweging leuk te vinden. Wanneer je dit het beste kunt leren? Zo jong mogelijk natuurlijk! Daarom is het ontzettend belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te laten ervaren dat het leuk is om fysiek in actie te komen.

Dansen in de klas

Dans is misschien wel de meest natuurlijke manier van bewegen. Als je een aanstekelijk muziekje opzet, zullen de meeste mensen automatisch hun lichaam bewegen. Al is het maar zo klein als met een voet op de grond tikken of met de vingers op tafel trommelen. Er is dan ook geen twijfel over mogelijk dat álle kinderen aan de basis van muziek houden en plezier kunnen halen uit dansen. Door de kinderen danslessen aan te bieden of zelfs een heel dansproject te organiseren, kunnen ze al op jonge leeftijd ervaren hoe leuk het is om hun lichaam te bewegen op muziek. Dit maakt de kans dat ze op late leeftijd blijven dansen groot. Wil je een volledig complete danservaring aanbieden? Dan werk je natuurlijk met de hele klas toe naar een dansvoorstelling. Hiermee doen de kinderen meteen podiumervaring op en leren ze hoe tof het is om samen toe te werken naar een spetterend eindresultaat.

Circus op school

Een andere manier om kinderen spelenderwijs te leren hoe leuk het is om met hun lichaam te werken, zijn circusactiviteiten. Als het circus op school komt, gaan kinderen aan de slag met activiteiten als balanceren, acrobatiek en jongleren. Om deze circustrucs tot een goed einde te brengen, zullen de kinderen hun lichaam super bewust moeten gebruiken. Wedden dat de kinderen hartstikke gemotiveerd zijn om net zulke coole trucs te kunnen als de circusartiesten die de workshop begeleiden?

https://www.grotebroer.nl