Inzake Kunst
Image default
Vervoer en transport

Hoe lang gaan de accu's van elektrische scooters mee?

Omdat batterijen voor elektrische scooters niet bepaald goedkoop zijn, vragen veel scooterrijders zich af wat de levensduur van de batterij is. Dus vandaag zullen we antwoorden hoe lang de batterijen van elektrische scooters meegaan.

Levensduur van de batterij van elektrische scooters – hoe lang gaan de batterijen van elektrische scooters mee?

Een batterij van elektrische scooters gaat doorgaans tussen de 2 mee en 3 jaar, of 300 tot 500 volledige oplaadcycli, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. U kunt verwachten dat de prestaties van de batterij na 200-300 oplaadcycli afnemen. Batterijen van mindere kwaliteit kunnen minder dan 1 jaar meegaan, maar goede batterijen, zoals in de segway ninebot g30, kunnen tot 5 jaar meegaan. Verantwoord gebruik verlengt de levensduur van de batterij.

Dit artikel informeert u over alles wat u moet weten over de levensduur van de batterij van een elektrische scooter, en vooral wat u kunt doen om deze te verlengen, of juist niet te verkorten. 

Hoe lang gaan de accu’s van elektrische scooters mee?

De accu’s van elektrische scooters kunnen 6 maanden tot 5 jaar meegaan, maar de meeste gaan tussen de 2 en 3 jaar mee.

Het meten van de levensduur van een batterij in de tijd is echter minder nauwkeurig en het is beter om het in oplaadcycli te meten. De meeste batterijen hebben tussen de 300 en 500 volledige oplaadcycli, maar de beste kwaliteit batterijen kunnen tot 1000 cycli bereiken. Na een paar honderd oplaadcycli zullen de prestaties van de batterij langzaam afnemen.

Een volledige oplaadcyclus zou betekenen dat de batterij van 0 tot 100% moet worden opgeladen, maar dat zal zelden gebeuren.

Ongeveer 300 tot 500 volledige oplaadcycli zijn bijna 600 tot 1000 oplaadbeurten van half tot vol.

Dus als u bijvoorbeeld uw scooter elke dag oplaadt, gaat tussen de 1 en 2 jaar mee. Maar op basis van mijn ervaring zul je waarschijnlijk niet elke dag op je scooter rijden. Eens in de 2 of 3 dagen opladen is voor de meeste mensen een veel betere schatting. Dat betekent dat je batterij waarschijnlijk minstens 2 jaar meegaat, en mogelijk zelfs tot 5 jaar!

Er zijn verschillende andere factoren die de levensduur van de batterij kunnen verkorten of verlengen.

Wat? hangt de levensduur van de batterij af?

Er zijn een paar belangrijke factoren die de levensduur van een elektrische batterij bepalen.

Batterijmerk

De fabrikant van de batterij kan gemakkelijk de belangrijkste factor zijn.

Er zijn verschillende grote batterijmerken en veel kleinere. Ze maken accu’s voor elektrische scooters met min of meer vergelijkbare prestaties en meetwaarden.

Maar in veel opzichten zijn de cijfers die de accu beschrijven, zoals het voltage, de lading en de capaciteit, slechts het halve verhaal.

Batterijproductie is een meedogenloze, zeer lucratieve onderneming met voortdurend waanzinnige hoeveelheden innovatie en concurrentie. Er zijn veel handelsgeheimen die mogelijk alleen de beste merken kennen. Ze bewaken ze angstvallig op elke mogelijke manier, terwijl ze tegelijkertijd proberen ze te verbeteren.

Daarom gaat een Samsung-batterij veel langer mee en presteert hij veel beter dan een generieke Chinese batterij zonder naam.

Ik wil Chinese batterijen niet volledig afschrijven, aangezien China er veel heeft grote batterijfabrikanten. Maar over het algemeen zullen ze inferieur zijn aan Samsung- of LG-batterijen.

Ook zal een batterij van een grote Chinese fabrikant zoals BYD of CATL altijd een betere keuze zijn dan een fabrikant die 3 maanden geleden begon met het maken van batterijen .

Batterij- en motorspecificaties

Er zijn een paar manieren waarop de batterijspecificaties, zoals de spanning en laadcapaciteit, de levensduur beïnvloeden. Dit kan ook te maken hebben met de motor.

Als u een batterij heeft met een grotere laadcapaciteit, kan deze meer vermogen vasthouden, zodat u deze niet zo vaak hoeft op te laden. Aangezien dit de snelheid waarmee u laadcycli bij elkaar optelt, vermindert, betekent dit dat het de levensduur van de batterij verlengt.

Dit betekent dat hoe hoger de laadcapaciteit van de batterij is (de meting uitgedrukt in Ah of Ampère -uur), hoe langer de levensduur zou moeten zijn.

Aan de andere kant, als de batterij een hogere uitgangsspanning heeft, des te sneller zal deze stroom voor de motor vrijgeven.

Dit is vooral het geval als de spanning dicht bij de maximale spanning ligt die de motor aankan. In dat geval zal de motor de batterij gewoon zo snel mogelijk leegmaken.

Hoe sneller de batterij leeg raakt, hoe eerder je hem moet opladen. Hoe meer je hem oplaadt, hoe sneller je de beschikbare oplaadcycli opgebruikt en hoe minder je batterij meegaat.

Hoewel je kunt proberen de binnenkant van de scooter aan te passen om te proberen de levensduur van de batterij te verlengen, is niet aan te raden. De poging kan gemakkelijk averechts werken. Dit is iets om rekening mee te houden.

Batterijgebruik

Zoals gezegd hebben elektrische batterijen een eindig aantal oplaadcycli voordat ze versleten raken. Uiteraard wordt dat aantal altijd sneller bereikt dan de tijd die nodig is om de batterij uit zichzelf te verslijten.

Natuurlijk, hoe meer u uw scooter gebruikt, hoe vaker u de batterij moet opladen , wat betekent dat hoe sneller de levensduur afloopt.

Batterijonderhoud

Hier komt u als scootereigenaar van pas.

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de maximale levensduur van de batterij te verlengen.

De levensduur van de batterij aanzienlijk verlengen, zoals bijvoorbeeld een verdubbeling van de levensduur, is niet mogelijk, hoe goed u deze tips ook toepast. Je kunt redelijkerwijs verwachten dat de levensduur met 20% tot 35% wordt verlengd als je de juiste eigendomsetiquette volgt.

Lees verder voor wat je kunt doen om de levensduur van je batterij te maximaliseren.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de batterij van mijn elektrische scooter langer meegaat?

We zullen een lijst doornemen van alles wat je kunt doen, beginnend met de belangrijkste en meest impactvolle manieren.

Niet doen laat je batterij helemaal leeg raken

Het belangrijkste dat je kunt doen om de levensduur van de batterij te verlengen, is om hem nooit helemaal leeg te laten raken.

Het zal niet het einde van de wereld zijn . Maar onthoud: elke keer dat een elektrische batterij volledig ontladen raakt, verslijt deze iets sneller dan anders het geval zou zijn geweest.

In sommige lithium-ionbatterijen is er een mechanisme dat wordt geactiveerd wanneer de batterij wordt leeg. Hierdoor reageert hij later niet meer op een gewone oplader en kan hij zelfs dood lijken. Je hebt een extra soort oplader nodig om de batterij weer tot leven te wekken. Dit zijn meestal oudere modellen, maar dit komt nog steeds vaak voor.

Laad uw scooter regelmatig op

Het volgende beste wat u voor de accu van uw scooter kunt doen, is deze regelmatig op te laden. Experts raden aan om hem na elk gebruik op te laden, hoe klein ook.

Dit verschilt van batterij tot batterij. Het is verstandig om te kijken of de handleiding van de scooter hier iets over zegt. Als dat niet het geval is, zou het gewoon optimaal moeten zijn om uw scooter elke dag op te laden wanneer deze wordt gebruikt.

Een belangrijk ding om in gedachten te houden: laad uw scooter niet onmiddellijk op nadat u erop heeft gereden. Geef het een half uur om af te koelen en sluit dan de oplader aan. Als je het oplaadt terwijl de batterij nog heet is, gaat de batterij sneller achteruit.

Voorkom overladen van je batterij

Terwijl veel elektrische scooters van tegenwoordig zullen geen schade oplopen als je ze laat opladen nadat de batterij vol is, het is nog steeds niet slim om het risico te nemen. De kans op schade is klein, maar ze zijn er wel.

Veel scooter-apps kunnen je een melding sturen wanneer de batterij volledig is opgeladen.

Vermijd contact met water

Dit is niet zozeer om de levensduur van de accu te verlengen, maar om te voorkomen dat deze korter wordt.

Bijna alle fabrikanten beweren dat hun scooters waterbestendig zijn. Ongeveer de helft van de modellen van tegenwoordig heeft een IP-classificatie, waardoor de scooters in ieder geval tot op zekere hoogte officieel waterbestendig zijn. En toch zullen alle merken het over één ding eens zijn: u moet echt vermijden om met uw scooter in regen of natte omgevingen te rijden.

Dit komt vooral door de batterij, die zowel het belangrijkste onderdeel van de scooter is, als en ook degene die het meest kwetsbaar is voor waterschade.

Het punt is dat veel eigenaren met hun scooters in de regen rijden en helemaal geen schade melden. Maar er is een potentieel probleem dat ze misschien missen. Kleine hoeveelheden water kunnen de accu niet onmiddellijk vernietigen, maar ze kunnen wel corrosie veroorzaken of de slijtage versnellen.

Daarom kunt u de accu van uw scooter het beste zo droog mogelijk houden.

Gebruik uw batterij niet bij te hoge of te lage temperaturen

Elektrische batterijen werken het best bij kamertemperatuur. Als de temperatuur daar teveel van afwijkt, werken ze minder efficiënt en gaan ze sneller kapot.

De ideale temperaturen voor batterijen liggen rond de 20 °C. Hun prestaties beginnen te verminderen wanneer ze worden gebruikt bij temperaturen onder 0 °C of hoger dan 40 °C.

Het gebruik van de batterij bij ideale temperaturen verlengt de levensduur tot het maximum. Aangezien dat niet altijd mogelijk is, kunt u proberen uw scooter niet te gebruiken als het te koud of te warm is.

Laat uw accu niet in de zon staan of opladen

Stel uw accu bloot aan de langere tijd in de zon kan ongewenste chemische reacties veroorzaken van de stoffen die erin zitten. Dat vernietigt de batterij volledig of verslechtert de prestaties aanzienlijk.

Het opladen van uw batterij onder de zon kan mechanismen activeren die voorkomen dat de batterij wordt opgeladen. Of erger nog, het kan het beveiligingscircuit verbreken en de batterij oververhitten of zelfs ontploffen.

Al met al werken batterijen en zonneschijn niet zo goed samen.

Gebruik de originele oplader

Het is de beste manier om de originele oplader te gebruiken die bij uw scooter is geleverd. Het is al optimaal voor de levensduur van je batterij en alles is zo goed als het maar kan zijn.

Als er iets mis mee gaat, zou het net zo goed moeten zijn om exact dezelfde oplader van exact dezelfde fabrikant te krijgen.

Als u genoodzaakt bent een andere oplader te gebruiken, zorg er dan voor dat het voltage en de oplaadcapaciteit ervan zo dicht mogelijk bij die van het origineel liggen.

Vermijd het gebruik van een oplader die heel andere specificaties heeft dan het origineel. Doe het alleen als laatste redmiddel.

Laad normaal of langzamer op

Gebruikers die lange afstanden afleggen met hun scooters, moeten deze vaak meer dan één keer per dag opladen.

Hiervoor gebruiken ze soms laders met een hogere laadcapaciteit (uitgedrukt in Ampère-uur of Ah). Deze laden de batterijen sneller op, maar zorgen er ook voor dat ze sneller verslechteren en hun levensduur verkorten.

Als de levensduur van de batterij belangrijk voor u is, gebruik dan helemaal geen opladers met een hogere laadcapaciteit en blijf bij de originele oplader.

Rijden met volledig opgepompte banden

Een kleine maar nuttige tip: rijden met gedeeltelijk leeggelopen banden verhoogt de wrijving, waardoor de hele scooter harder moet werken om dezelfde afstanden af te leggen. Dat zal na verloop van tijd meer stroom verbruiken, waardoor u uw batterij vaker moet opladen en dus eerder aan het einde van de levensduur gaat.

Span uw banden voldoende op (maar pomp ze niet te hard op!). Dat zal een heleboel aspecten van uw rit optimaliseren, waaronder de levensduur van de batterij.

Sla uw scooter op de juiste manier op

Als u uw scooter voor een langere periode opbergt, zorg er dan voor dat u deze bewaart op een koele, droge, donkere plaats. Laad de accu op tot ongeveer 60% en laad hem één keer per maand op tot dezelfde hoeveelheid.

Bekijk de complete gids voor het opbergen van je scooter om precies te leren hoe je dat moet doen.

Inspecteer uw batterij

Het is erg slim om op zijn minst een snelle batterij-inspectie op te nemen als onderdeel van uw normale onderhoudsroutine.

Bekijk het op zijn minst en zorg ervoor dat er zijn geen gaten, scheuren, corrosie, zwelling of ongebruikelijke vormen, of enige andere vorm van schade.

U kunt minder vaak andere geavanceerdere batterijtestmethoden toepassen. Als je daarvoor de apparatuur niet hebt, hoef je de batterij niet echt te testen, tenzij er iets niet klopt. Veelgebruikte methoden voor het testen van batterijen zijn onder meer:

  • spanningstesten

  • stroomtesten

  • temperatuurtesten

  • meten van het soortelijk gewicht

  • impedantieartikel

  • ontlaadtest (vereist een volledige ontlading, dus niet altijd optimaal)

Voor deze tests heeft u een batterijtestset nodig , of breng je scooter naar een expert.

Hoe lang gaat een Xiaomi M365-batterij mee?

Met de Xiaomi M365 kun je in totaal ongeveer 300-500 oplaadcycli verwachten, en ongeveer 200-300 oplaadcycli voordat de batterij begint te slijten. Aangezien het bereik op een enkele lading voor de Xiaomi M365 30 kilometer is, kun je 6.000 kilometer verwachten voordat je merkt dat je bereik afneemt, en minimaal 9.000 kilometer voordat je batterij leeg is.

Hoe lang gaat een Xiaomi M365 mee Gaat de batterij van de Pro mee?

De Xiaomi 365 Pro kan tussen de 300 en 500 oplaadcycli meegaan, hoewel de prestaties waarschijnlijk zullen afnemen na 250-300 oplaadcycli. Met een actieradius van 45 kilometer op één lading, zou de accu ongeveer 8.000 – 10.000 kilometer moeten leveren voordat hij begint te verslechteren, en ergens tussen de 15.000 en 25.000 voordat hij volledig leeg raakt.

Wanneer moet een scooteraccu worden gebruikt vervangen?

Het beste teken dat u mogelijk uw accu moet vervangen, is de actieradius die u van uw scooter krijgt. Het is normaal dat het bereik afneemt naarmate de batterij leeg raakt, maar wanneer u de helft van het bereik krijgt dat uw scooter kan bieden of minder, is het waarschijnlijk tijd om uw batterij te vervangen.

Ook wanneer de algehele prestaties van uw scooter is gedaald tot een niveau waarop u het onaanvaardbaar vindt, is dit het perfecte moment om een nieuwe accu te kopen.

Hoeveel kost een nieuwe accu van een elektrische scooter?

Een vervanging batterij voor uw elektrische scooter kost doorgaans tussen de 15% en 30% van de prijs van de originele scooter. Dus als je scooter bijvoorbeeld € 500 kost, kost een nieuwe batterij je ergens tussen € 75 en € 150.

https://nr1elektrischestep.nl/